Företagslån till småföretagare: Detta bör du tänka på

Carl Jonsson

Majoriteten av alla företag har någon gång börjat smått. Det krävs mycket tid och engagemang för att jobba sig till toppen och det krävs också en bra företagsekonomi. Med hjälp av ett företagslån kan du som småföretagare få mer kapital till företaget, för att på så vis utveckla verksamheten, köpa in nya produkter och material eller för att få en mer stabil företagsekonomi.

Att ta ett företagslån är idag lika vanligt som ett privatlån eller ett bolån. Skillnaden är att pengarna inte används till privata ändamål, utan ska gå direkt till företaget. Som småföretagare kan det i många fall vara mycket svårare att få ett lån beviljat, speciellt om man vänder sig till en av storbankerna. Orsaken till detta är helt enkelt att många banker ser en osäkerhet i att låna ut pengar till företag som är nyetablerade eller som helt enkelt inte har lika stora intäkter. Bankerna är rädda för att företag inte ska kunna betala tillbaka i tid, men i många fall är sanningen helt annorlunda. Det finns mängder med småföretag som har en riktigt bra ekonomi och som skulle kunna hantera ett lån utan problem. Det gäller bara att veta hur man ska gå tillväga och vad man ska tänka på innan man väljer långivare. Här nedan hittar du massor med bra information och tips som du kan använda dig av för att se till så att du får till en riktigt bra deal.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Som tidigare nämnt är risken stor att storbanker gör ett avslag på din låneansökan. Du har alltid rätt att veta varför du har fått avslag, men det är inte alltid man har möjlighet att korrigera detta och ansöka igen. Ett alternativ till storbanken kan vara att gå via en låneförmedlare istället. Idag finns det mängder med mindre banker som har nischat in sig just på småföretagare och hit kan du vända dig om du vill ansöka om ett lån. Fördelen med en låneförmedlare är att det är helt kostnadsfritt att använda sig av tjänsten och du får dessutom svar från flera olika banker. Du slipper således att göra separata ansökningar hos varje bank, vilket sparar in på kreditvärdighet såväl som tid. När du har fått svar från flera banker kan du sedan jämföra alla erbjudanden i lugn och ro.

Att jämföra är otroligt viktigt när du som småföretagare vill hitta ett företagslån. Låneförmedlaren ser till att du får erbjudanden från flera olika banker och att du enkelt kan jämföra både villkor och ränta på bara några minuter. Oavsett om man ansöker om lån privat eller via företaget vill man naturligtvis se till att få så bra lånevillkor som möjligt. En hög ränta ger onödiga utgifter som du hade kunnat vara utan.

Kreditupplysning på dig och företaget

Har du ett aktiebolag kommer ditt företagslån inte att påverka din privata ekonomi och din privata kreditvärdighet kommer inte heller att påverka huruvida du får företagslånet beviljat eller inte. Har du dock ett handelsbolag eller en enskild firma kommer din privata ekonomi att vara lika mycket i fokus som företagets. När du ansöker om ett företagslån är det viktigt att vara medveten om att en kreditupplysning kommer att tas. Det kan även vara så att långivaren vill att du ska gå i borgen för lånet med din egen ekonomi. Detta är vanligt förekommande och något som är bra att vara förberedd på.

För varje kreditupplysning som tas på dig kommer din kreditvärdighet att sänkas. Därför är det en god idé att undvika för många kreditupplysningar innan du ska ansöka. Försök att inte ”shoppa” hos de olika bankerna för att se vart du får det bästa lånet, utan fokusera på låneförmedlare istället. Det är sällan som det är bäst att vända sig till varje enskild bank. Observera att många banker även kan be dig om en affärsplan för att vilja låna ut pengar. Det kan vara en god idé att förbereda en sådan i förväg, eftersom chansen är stor att de kommer vilja se hur och vad du ska använda pengarna till. Det är sällan man som företagare ansöker om mindre belopp, t.ex. sådana belopp som kan ses i samband med snabblån eller smslån. För att du ska öka chansen att få ditt lån beviljat är en genomtänkt affärsplan A och O. Du hittar bra guider på nätet!

Invänta ett uppdaterat register

Har du inte ansökt om ett företagslån tidigare har du säkerligen aldrig behövt bry dig om uppdaterade taxeringsuppgifter, men som småföretagare kan detta vara avgörande för om du får lånet beviljat eller inte. Det ligger också till grund för hur bra lånevillkor och erbjudanden som du faktiskt kommer att få. Vid fyra olika tillfällen varje år ser kreditupplysningsföretag till att uppdatera taxeringsuppgifterna i sina register. Detta sker i juni, augusti, september och därefter i december. När du deklarerar kan det vara bra att försöka vänta in en sådan uppdatering. Detta är extra viktigt om du vet med dig att du har haft ett riktigt bra år för företaget.

Välj ett privatlån istället för ett företagslån

Ibland kan det faktiskt löna sig att ansöka om ett privatlån istället för ett företagslån. Privatlån har i många fall en mycket bättre ränta och det finns betydligt fler långivare att använda sig av. Viktigt att komma ihåg är dock att man även här bör använda sig av en låneförmedlare för att hitta den aktör som erbjuder den lägsta räntan. Det är aldrig bra att samla på sig lån som har dåliga lånevillkor eller höga räntor i onödan. Ett annat alternativ kan vara om du, sedan innan, har en bra privatekonomi. Då kan du låna pengar från dig själv till företaget för att slippa båda ansökningar och alla avgifter som kan tänkas tillkomma i samband med ett lån. Du kommer t.ex. att slippa ränta, effektiv ränta och eventuella fakturaavgifter. Du kommer dessutom att kunna betala tillbaka till dig själv i egen takt, men försök att vara ansvarsfull och ändå ge tillbaka pengarna till dig själv så snabbt som möjligt.

Related post