Företagslån utan UC: Så hittar och väljer du långivare för företaget som inte tar UC

Carl Jonsson

Det finns många företag som skulle kunna gynnas med hjälp av lån. Fördelen med att kunna utnyttja en tillfällig kredit till att expandera och förbättra verksamheten borde fler företagare ta vara på. Skulle företaget hamna i ekonomisk knipa kan ett lån hjälpa till med att överleva den svåra tiden och därmed kan en konkurs undvikas.

Företagslån är inget nytt. Det är faktiskt väldigt vanligt att företagare tar hjälp av lån för att kunna utöka sin verksamhet. En del av världens största och rikaste företag skulle aldrig kunnat nå så stora framgångar om det inte varit för lån. Skillnaden mellan framgångsrika företagare och alla andra är att veta hur man ska utnyttja företagslånen på bästa sätt. Några förslag på hur man kan gå tillväga redovisas i den här artikeln.

Företagslån – risk eller säkerhet?

Alla lån medför en risk. Men det är inte lånet i sig som är risken, utan det är låntagaren och hanteringen av lånet som är det. Det är låntagaren som bestämmer hur lånet ska användas och därmed kan ett företagslån bli en enorm tillgång, eller ett enormt misstag. För att säkerställa att ditt företagslån inte blir ett fiasko bör du:

  • Göra en budget. Som företagare bör man alltid ha koll på sin ekonomi, men det blir extra viktigt när man ska ta ett företagslån. Att alltid göra en budget innan man tar ett lån är smart, oavsett vilket lån man ska ta och varför. Se till att du redogör för alla dina utgifter och inkomster för att ta reda på hur lånet ska finansieras. När du har det svart på vitt har du bättre kontroll över din ekonomi och då kommer inte lånet kunna komma med ekonomiska överraskningar för dig längre fram.
  • Jämföra långivare. Det är inte alls dumt att jämföra långivare innan du ger dig in i träsket med låneansökningar. Det är stor skillnad på olika långivare och hur deras lånevillkor ser ut. Även hur de arbetar skiljer sig åt. Exempelvis skiljer det sig i hur traditionella banker arbetar jämfört med långivare som har sin verksamhet online.
  • Se över dina tillgångar. Det kan vara bra att se över dina tillgångar innan du tar ett företagslån. Om något skulle hända och som gör att du inte kan betala av lånet som planerat kanske du kan sälja någon tillgång för att få råd med avbetalningen. En tillgång behöver inte vara en sak, det kan även vara en person som kan tänka sig att gå i borgen för dig.
  • Planera i detalj hur lånet ska användas. Som nämnt ovan bör du göra en budget, men du bör även planera i detalj hur lånet ska användas, helst i en separat budget. Vad ska du köpa och varför? Vad kostar det? Finns det sätt att skära ner på kostnaden för det du tänker köpa? Och är det du tänker köpa verkligen något som gynnar företaget och som verksamheten behöver, eller kan du spara in på vissa av de kostnaderna som du budgeterat för? Man behöver inte utnyttja hela lånekostnaden som man blivit beviljad. Ju mindre du behöver låna desto bättre.

Undvik långivare som tar en UC

Ibland kan det ta ett tag att hitta rätt långivare. Det gäller att hitta en långivare som erbjuder fördelaktiga lånevillkor, men du som låntagare ska också godkännas för att få ditt lån. I vissa fall kan det vara svårt att bli beviljad lån, speciellt om man har betalningsanmärkningar eller dålig kreditvärdighet. Därför kan det vara bra att undvika långivare som tar en UC på dig för varje låneansökan, i alla fall till en början. Att ansöka om lån hos många långivare kan snabbt försämra ditt UC, vilket minskar chanserna att bli beviljad lån. Därför bör låntagare som tar en UC vara det sista alternativet i din process att försöka bli beviljad ett företagslån.

Det finns långivare som gör en kreditprövning, men som inte använder sig av UC, som många andra traditionella långivare gör. Sök på nätet efter långivare utan UC, så lär du hitta ett flertal som erbjuder privatlån såväl som företagslån.

Skilj på investering och konsumtion

Misstaget många låntagare gör är att inte ta reda på vad skillnaden är mellan investering och konsumtion. Att skilja på vad som kan generera en inkomst och vad som bara blir en utgift är extra viktigt när man är företagare och ska ta ett företagslån. För att reda ut vad skillnaden är på investering och konsumtion kan vi ta exemplet med restaurangbesöket och guldringen:

Två personer får 1000 kronor var att spendera på vad de vill. Person A väljer att besöka en restaurang och beställer mat och dryck för 1000 kronor. Person B köper en guldring för 1000 kronor. Person A förbrukar sina pengar direkt genom att äta och dricka för dem samma kväll, medan person B har kvar sin guldring. Efter en månad har priset på guld stigit med 10 % och person B väljer därmed att sälja sin ring. Till skillnad från person A så har person B gått med 100 kronor i vinst för sin tusenlapp och har därför gjort en investering. 

Vad som anses vara en investering eller konsumtion är lite flytande. Man kan inte fastslå vad som är vad alla gånger. Ett restaurangbesök som spenderas ihop med nära och kära kan ge ett värdefullt minne för livet, varav restaurangbesöket blir en form av investering. En guldring kan köpas för ett högre pris än vad det rådande guldpriset ligger på och priset på guld kan gå ner, varav guldringen inte längre kan anses vara en investering. Därför är det viktigt att ta hänsyn till din unika situation för att kunna avgöra vad som är en investering för dig.

Ge inte upp

Ibland kan det tyckas lönlöst att få ett lån, men ge inte upp. Det finns många långivare där ute som har de rätta lånevillkoren för dig. Att få kapital via enskilda investerare som tror på ditt företag är också ett sätt att få kapital som företagare. Då gäller det att du har förmågan att övertala dem om att du har en riktigt bra affärsidé och att du och ditt företag är värda att satsa pengar på.

Related post