Qred företagslån

Carl Jonsson

Qred är en av många aktörer på marknaden för företagslån, och dessutom en av de nyare. Qred har dock seglat upp som en av de mer eftertraktade på senare tid, och har gått om många av de äldre och mer etablerade aktörerna. Här ska vi försöka reda ut varför. Informationen är insamlad från Qred.se och en bra recension om Qred.

Bakgrundsinformation om Qred

Qred startade år 2015 och blev inget omedelbart fenomen. De första åren skulle vi säga att Qred var ganska okända, men det kan också ha bidragit att onlinebaserade företagslån var en mycket liten bransch vid den tiden. Qred var helt enkelt väldigt tidiga ute, och ett par år senare, framförallt under 2018, så växte de snabbt på marknaden. Idag är de långt ifrån störst sett till ekonomiska markörer såsom omsättning, antal kunder eller utgivna lån, men desto större i s.k. mindshare hos företagslåntagare. Kort sagt är det mycket populära, och det finns goda anledningar till det.

Grundprodukten har blivit bättre genom de här åren men är i stort oförändrad. Till skillnad från andra fintech-bolag som lanserade ungefär samtidigt (Bynk, sedermera Rocker, till exempel) har Qred inte lagt till en bred portfölj av nya produkter och tjänster. Istället har de behållit sitt fokus på smidiga företagslån och stärkt organisationen runtomkring det, med ett tydligt sikte på att göra en grej och göra den bra.

De här kunderna riktar Qred in sig på

Qred riktar in sig på småföretagare och har en hel del resurser för dessa på sin webbsida. Deras motto är ”vi älskar småföretagare”, och det är tydligt att de är uppriktiga i detta, men samtidigt handlar det givetvis också i viss mån om marknadsföring. Produkten och kommunikationen kring den är anpassad efter dig som är småföretagare, vilket också torde utgöra majoriteten av de som söker företagslån idag. Mindre företag har överlag sämre likviditet, begränsad tillgång till externt kapital, och är därmed känsligare för extraordinära händelser, vilket framgått tydligt under 2020 och Corona-pandemin.

Så mycket kostar ett lån från Qred

De flesta aktörer i branschen använder sig av en räntesats, men inte Qred. Istället sätter dom en individuellt beräknad fast månadsavgift i kronor. Det finns fördelar och nackdelar med detta, men i praktiken så spelar det förstås ingen roll hur långivaren sätter priset; det är det faktiska priset som är det viktiga i slutänden.

Ett lån på 100 000 kr med en återbetalningstid på 12 månader kostar enligt Qred 119 920 kr. Av detta är alltså avgiften 19 920 kr, eller strax under 20% om det skulle vara effektiv ränta. Betalar du av lånet tidigare så blir det billigare, eftersom du har en fast avgift per månad, och omvänt blir det dyrare om du drar ut på tiden.

Så fungerar Qred-score

Alla långivare i Sverige, och förmodligen i hela världen, gör något slags kreditprövning för att bedöma delvis hur mycket som ska lånas ut och delvis vad det ska kosta. Ju högre risk kreditprövningen innebär, desto högre pris, eftersom långivaren måste ta igen på gungorna det som förloras på karusellerna. Förenklat kan man säga att om du har ett välskött företag med god och lång historik så kommer du få en bättre deal än om du har ett ganska nystartat företag med många hål i ekonomin. 

Hur man gör en sådan kreditprövning varierar och det vanligaste är att man helt och hållet outsourcar detta till externa partners såsom Upplysningscentralen (UC). I fallet med Qred så gör de en något bredare bedömning, vilket kombinerar en UC på bolaget och en separat kreditbedömning av dig som privatperson, vilket sammantaget ett s.k. Qred-score. I den här siffran så finns också bolaget omsättning, ålder, kundomdömen, tidigare skulder, antal anställda och flera andra parametrar med.

Enligt Qred så ger detta en mer komplett bild vilket gör att de kan bättre identifiera bra låntagare. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att de har en mer restriktiv bedömning än andra. En bredare bild innebär också att de kan bortse från till exempel en betalningsanmärkning om de andra faktorerna är positiva.

Vilka företag bör ansöka hos Qred?

Har du ett större företag med omfattande omsättning och ett stort antal anställda kan du mest troligt få bättre villkor hos din befintliga affärsbank. Qred erbjuder förvisso en ganska bra totalkostnad som inte sticker ut negativt i jämförelse mot andra, men har du ett etablerat större företag har du troligtvis också möjligheter att förhandla hos din bank som de flesta småföretagare inte har.

För de flesta andra, från soloföretagare och enskilda firmor till små och medelstora bolag, så är Qred ett utmärkt val. Vi kan helhjärtat rekommendera dom, men givetvis ska du alltid jämföra kostnaden innan du väljer. Den kostnad som just ditt företag erbjuds kan variera och du bör inte utgå ifrån exempel eftersom prissättningen är individuell.

Related post